НОВИНИ ЛІТОПИС ФОТО
Недільна школа
 
"Пустіть дітей!Не бороніть їм приходити до мене,бо таких є царство небесне. (Мт.19.14)

Ми знаємо як Господь любив дітей.Він наказував апостолам не заважати дітям приходити до Нього.Не будьмо ж і ми перешкодою для одержання нашими дітьми вічної Благодаті Христа.

Святе Письмо багато говорить про величезне значення виховання:"Хто сина виховує добре - матиме з нього користь,а й серед знайомих пишатись ним буде.Хто сина навчає,тому заздритиме ворог,перед друзями ж буде ним радіти такий батько" (Сір.30,2-3)

Батьки повинні навчати дітей своїх Закону Божого:"А ви,батьки,не дратуйте дітей ваших,виховуйте їх у послусі й напоумленні Господньому"(Ефес.6,4);навчати їх страху Божому:"Ходіть,мої діти,послухайте мене:стаху Господнього навчу вас" (Пс 34,52) Навчати дітей треба з раннього дитинства:"Наставляй малого на добру путь,- навіть як постариться не зверне з неї".

Церква підтримує думку,що виховання дитини слід розпочинати з найбільш раннього віку.Велику допомогу батькам у цьому відношенні надають недільні школи,які організовуються при парафіях.Мета навчання релігії-допомогти дитині набути релігійної зрілості.Тому навчання катехизму має дати початкове і глибоке пізнання Божих таїнств.

Батьки у великій мірі зобов'язані дбати про душевне здоров'я дитини,а саме за допомогою катехизму защепити в її душі пізнання Бога,пошану і любов до нього,як до найліпшого нашого батька і добродія.

А вслід за цим-страх перед гріхом.Це буде та головна протидія всім хворобам,пристрастям і беззаконням.Не чекаймо,аж доки всі лихі схильності розвинуться,розбудять невгамовні пристрасті й пожадання,щоб тоді лікуватися за допомогою релігії.Деякі батьки говорять,що їхня дитина повинна багато вчитися.Але в першу чергу дитина повинна бути доброю,мати відпорність проти усіх злих грішних поривань,спокус,які завтра можуть впасти на неї.Кожну дитину очікує в майбутньому боротьба життя.Тому таким важливим є релігійне виховання дитини.

Ось, як про це писав сучасний афонський старець Філофей:"Якщо на деревце,поки воно мале,подує вітер і зігне його,а ми підставимо стовпчик,то воно стане прямим.Якщо ми не підставимо стовпчик,то воно завжди залишиться кривим.Якщо воно виросте і добре вкорениться,а ми захочемо його вирівняти,то воно тріскає і ломиться.Так і наші діти.Коли вони малі,будемо зміцнювати їх у вірі і страсі Божому. Спорудимо для них огорожу і спорудимо для них стіну із повчань і добрих прикладів,поки не вкоріняться в доброчинності,коли їм не буде страшна ніяка небезпека".

Надзвичайно актуальними є і думки святитея Йоана Золотоуста про виховання:"Недбалість у вихованні дітей - найбільший з гріхів, що призводить до великого безчестя.

Страх і благоговіння перед Богом потрібно прищеплювати людям не тоді, коли вони стали дорослими,
а настановляти їх з дитячих літ.

Ми не можемо обманути Бога, Який випробовує серця, все виявляє і поклав на нас відповідальність за спасіння дітей.

Добре виховання полягає не в тому, щоб спочатку дати можливість розвиватися гріховним звичкам, а потім їх викорінювати.Ні! Треба докладати всіх зуслиь для того,щоб зробити дитячу природу недоступною для гріховних пороків.

Якщо ти прекрасно виховав свого сина, то він так само виховає й свого сина, а той і свого і т.д.Так смуга кращого життя піде вперед, діставши початок і корінь від тебе.

Наставляймо наших дітей так, щоб вони найвищим вважали доброчинства, а багатство вважали за ніщо.

На Страшному Суді Божому батьки будть покарані не лише за свої гріхи, а й за поганий вплив на дітей, не дивлячись на те, довели вони своїх дітей до падіння чи ні.

Це й спонукає хвилюватися весь всесвіт, бо ми не дбаємо про добре виховання дітей.Дбаємо прог те, щоб залишити їм майно, а про душі їхні не переживаємо і це є велике безумство.

Для батьків немає виправдань, якщо їхні діти розпущені...Якщо б вони як сід виховуваи дітей,то не було б
ні судів, ні в'язниць.

Тому не турбуйтеся про те щоб зібрати багатство і залишити його дітям, а вчіть дітей благочестя і просіть для них благословення Божого.Адже саме це і є найбільшим багатством, яке з кожним днем приносить все більше і більше дарів.

Не одне тільки народження робить чоловіка батьком, але й добре виховання;не виношування в лоні робить жінку матір'ю,а добре виховання.

Якщо народжені тобою діти отримають відповідне виховання, будуть спрямовані тобою на добру дорогу, - це стане початком і основою твого спасіння. І окрім нагороди за особисто вчинені тобою діла, ти отримаєш велику нагороду за їх виховання.

Дитина, в особливо ранньому віці, є дуже ніжною істотою:вона швидко засвоює те, що їй говорять і як печатка на воску, в її душі залишається відбиток того, що вона чує.Тим самим і її життя вже починає нахилятися або до гріховних пороків, або до доброчинств. Тому якщо з дитячих літ направити дитину на добру дорогу, то в майбутьому це переросте в звичку і дитина за власною волею не так швидко схилятиметься до зла. бо добрі звички нахилятимуть її до добра.

Хочеш ти, щоб дитина твоя була слухняна? - З дитинства виховуй її строго.

Не думай, що слухання Божественного Писання буде для неї зайвим.

Старайся навчити дитину уникати слави світу цього, від цього він чи вона будуть славними.

Ті батьки, котрі не турбуються про достоїнство і скромність своїх дітей, гірші за дітовбивць, оскільки ще за життя губять їхні душі.

Як ніхто не може розраховувати на виправдання не розкаянних гріхах своїх, так немає виправдання батькам за гріхи їхніх дітей".

Недільна школа при нашій церкві - Соборі Всіх Святих землі української була створена у 1991 році.Навчав учнів, а їх було близько 90, отець Григорій Мороз.Пізніше у недільній школі почала викладати Наталія Ігорівна Батько з 1993 року.З 1998 року - Максим'як Оксана Дмитрівна.З 2009року - Мендела Христина Петрівна(в минулому учениця недільної школи).

На заняттях в недільній школі діти навчаються основних прав нашої віри, вивчають Закон Божий: молитви, Святі Таїнства, Священну історію Старого і Нового завіту, заповіді Божі, про Богослужіння православної церкви, про церковні свята, готуються до Святої сповіді і Святого Причастя, співають релігійних пісень, здійснюють паломницькі поїздки;організовуються різні свята,зокрема у неділю Жінок Мироносиць - свято вшанування матерів, свято Миколая,на Різдвяні свята організовується вертеп.У цьому році 15 учнів недільної школи стали учасниками святкового дійства ... яке відбулося 14 січня 2012 року.

Отож, дбаймо про виховання дітей уже сьогодні, не відкладаймо на потім, бо наші діти - це наше майбутнє,майбутнє нашої церкви і нашої держави.

Логін
Пароль
» "Якщо шлюб заснований на любові - він один і на все жи ...
» Архистратиг Михаїл - Покровитель Калуша
» Учні недільної школи відвідали виставку Віктора Коніва
» НЕБЕСНА ІЄРАРХІЯ ВІЙСЬК
» Храмове свято Михайлівського Золотоверхого монастиря. Н ...
» "Співайте Богові розумно…": хору собору Святих землі ...
» Вшанування ікони Божої Матері "Скоропослушниця"
» У Копанках відкрили меморіальний сквер пам’яті Ігоря Дм ...
» Владика Іоасаф молитовно вшанував 20-річчя перебування ...
» Святого Архистратига Божого Михаїла

Калуш 2015