НОВИНИ ЛІТОПИС ФОТО
Різдвяне послання ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО МИТРОПОЛИТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО і ГАЛИЦЬКОГО ІОАСАФА
 
Чесному духовенству, ченцям, черницям та всім вірним
Івано-Франківської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!


Всечесні отці, дорогі брати і сестри, з почуттям великої радості сердечно вітаю Вас з великою вселенською подією Боговтілення, Різдвом Господа нашого Ісуса Христа! Любі моєму серцю брати і сестри, сучасне літочислення, веде свій початок від Різдва Христового і є літочисленням християнської ери, яке само по собі свідчить про виняткове значення пришестя Христа Спасителя. Більше тисячі років тому наші предки зробили свій духовний вибір, відповівши на любов Христа взаємністю, відданістю і вірністю обраному шляху. Від лампади Вифлеємських Ясел запалав вогонь православної віри Руси-України. “Збудую Церкву Мою, – сказав Господь, – і ворота пекельні не переможуть її”. (Мф.16,18).

Боговтілення освятило світ, подарувало ураженим гріхом людям світло надії, тому ми по-особливому очікуємо Різдво Христове – свято, яке всьому людству додало надії на вічне та блаженне життя, бо на світ народився Спаситель світу – Христос. Різдво Христове стало поворотною подією історії: "Милість і істина зустрілися, правда і мир поцілувалися" (Пс. 84,11). Господь прийшов на землю ради всіх людей, і Його Різдво дійсно є загальним святом для всього людства.

В нове тисячоліття Україна ввійшла обтяженою суперечками про майбутнє держави, в пошуках шляхів управління нею, боротьби з казнокрадством і корупцією, які руйнують державний устрій. Глибоко переконаний: вихід з нинішньої кризи лежить через духовне відродження особистості. Для зцілення духовної недуги нам потрібно потурбуватися про своє моральне здоров’я, про пошуки свого власного буття і діяльності. Господь пропонує кожній людині знайти такий сенс в Ньому, бо Він сказав: "Я є Путь, і Істина, і Життя" (Ін. 14.6).

Наша Вітчизна стоїть перед великими викликами, серед них різке соціально-майнове розділення народу, його зубожіння. Боротьба добра і зла досягла надзвичайної гостроти. Якщо раніше зло віддавало перевагу діяти під покровом темноти, то тепер вийшло з підпілля і вже не прикривається маскою доброчесності. Зло заявляє про себе все голосніше і претендує, щоби стати незаперечною нормою громадського та особистого життя. Істинне добро – це право і можливість! Кожний громадянин повинен мати право на гідне життя, на захист, лікування і освіту, а також мати можливість самостійно оплачувати власні витрати. У цьому перспектива і справжнє добро суспільства.

Вибірково-показова боротьба з корупцією чи вибіркова люстрація нікого не переконують. Тому зростає загальне розчарування і невдоволення. Бо промовляють факти: корупція процвітає, торгують усім; – фактом є і те, що за останній рік українці збідніли в кілька разів, а дехто на цьому тлі збагатився, і теж у кілька разів.

Тому люди, наділені владою, повинні відчувати відповідальність, яку вони взяли на себе і пам’ятати, що суду людського можна уникнути, але від Божого суду не втекти, не заховатися під землею, ні під небесами. "Рука Його простерта, – говорить пророк Ісая, – хто відверне її? (Іс. 14,27).

В сонмі святих Української Православної Церкви Київського Патріархату блаженні отці наші Іов і Феодосій Великоскитські Манявські займають особливе місце.

Саме вони нагадали своїм сучасникам і нагадують нам сьогодні про основні цілі християнства. Ціль життя християнина, згідно блаженних отців Іова і Феодосія Манявських, – це стяжання Духа Святого через спілкування людини з Богом.

Церква турбується про духовні, вічні, неминущі цінності. Але у Церкви і держави є загальні цілі, котрі потрібно вирішувати разом. Це питання виховання і освіти, проблеми морального здоров’я суспільства, пошуки суспільного миру і злагоди. І в Церкві, і в державі є немало спільних задач, для цього перш за все потрібний конструктивний і плодотворний діалог в дусі доброзичливості і відкритості, у всякому доброму ділі наша Церква підтримує зусилля держави, рішуче стоїть за консолідацію і її укріплення, але вона не може не засуджувати непродумані дії влади, які не йдуть на користь народу. Протягом своєї тисячолітньої історії Православна Церква в Україні перенесла безліч важких випробувань. Ще зовсім недавно приналежність до Православ’я на галицьких землях вважалось майже злочином. Православну Церкву, обезкровлену і обезсилену комуністичним режимом, не зумівши знищити, цілеспрямовано старалися закрити в резервацію, ізолювати не тільки суспільство від Православної Церкви, але і Церкву від суспільства.

У всі часи наша Свята Православна Церква була, є і буде уособленням і символом єдності українського народу. Тому як велику милість Божу ми сприймаємо відродження нашої Святої Православної Церкви Київського Патріархату, Церкви Володимирового Хрещення на галицьких землях. Сьогодні прямі гоніння в минулому, але чи вичерпаний заряд явного і прихованого бажання відновити переслідування і гоніння православних християн на галицьких землях. Наша Церква призиває кожного знайти відповідь у вірі наших дідів і прадідів, в Святому Православ’ї, у Вірі Володимирового Хрещення, в тій Вірі, яку Христос і Бог наш дав нам в Святому Єрусалимі через святих Апостолів.

Молитовно бажаю усім вам, духоносні отці, дорогі брати і сестри, рясних милостей від народженого у Вифлеємі Христа Спасителя. Хай світло Вифлеємської зірки буде дороговказом для кожного з вас і хай благословить Господь нашу Святу Церкву та Вітчизну.

Христос Рождається! Славімо Його!
Іоасаф, Митрополит Івано-Франківський і Галицький
м. Івано-Франківськ

Прес-служба собору

Логін
Пароль

Калуш 2015