НОВИНИ ЛІТОПИС ФОТО
Усікновення Чесної Глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана
 
Усікновення Чесної Глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана
Кожного року на початку осені ми сумуємо з приводу мученицької кончини Іоанна Предтечі – Усікновення його Чесної Глави. Про Святого Пророка Іоанна віщував пророк Ісайя, що він прийде приготувати дорогу грядущому Господу. За свідченням святого Євангелиста Луки, народження Пророка й Хрестителя Іоанна було сприйнято всіма близькими людьми з радістю і надією на спасіння.
Погляньмо, брати й сестри, на лик великого угодника – Предтечі та Хрестителя Іоана. Про нього Сам Христос говорив, що з усіх народжених на Землі він – найбільший. Він суворий подвижник. Життя його – суцільний подвиг. Він носить тільки необхідний одяг, покриваючи своє тіло шкірою верблюда й підперізуючись широким поясом. Живе в пустелі. Харчується тільки диким медом і акридами. Він не п'є вина. Він у подвигу усамітнення готує себе для великої справи – приготування сердець і думок людей до прийняття Христа Спасителя. Бог благоволив вибрати Предтечею обіцяного Месії саме Його – великого Пророка, сильного духом подвижника, світоча Світла, ангела у плоті.

«Знов Іродіада біснується, знов бентежиться, знову танцює, знову вимагає в Ірода голову Іоана Хрестителя». Ці безсмертні слова сказав святий Іоан Золотоустий, ще один святий Іоан, який постраждав від нової Іродіади – нечестивої цариці Євдоксії.

Дорогі браття й сестри, на наших очах розгортається страшна таємниця. Ми яскраво бачимо із сьогоднішнього Євангелія, як люди, однакові за єством і однаково улюблені Богом, розходяться в діаметрально протилежних напрямках: Іоан Хреститель своїм праведним, подвижницьким життям піднімається до неосяжного Неба, а Іродіада з нечестивою донькою Соломією – такі ж самі люди! – свавільно відвертаються від шляху Божого і сходять у глибини пекла.

Та подальші події підтвердили, що Суду Божого за злодіяння не запобігти. Над Іродом Антипом, Іродіадою та Соломією цей найвищий Суд відбувся ще при їхньому земному житті. Соломія, переходячи взимку ріку Сикоріс, провалилася під лід. Лід здавив її так, що тіло було у воді, а голова – над льодом. Подібно тому, як колись перебирала ногами, злітаючи у танці на банкеті, тепер вона повторювала ті ж рухи, щоб виштовхнути тіло з крижаної купелі. Не вдалося. Зрештою гострий лід перерізав шию. Труп її не було знайдено, а голову принесли Іроду та Іродіаді, як колись принесли їм голову святого Івана Предтечі.

Аравійський цар Арефа в помсту за безчестя своєї дочки пішов війною проти Ірода. Зазнавши поразки, Ірод піддався гніву римського імператора і разом з Іродіадою був засланий в ув'язнення.

Чому ж після всіх грізних знамень гніву Божого на грішників і зараз є люди, які продовжують діла Іродіади та матері її Соломії? Чому вони не бояться гніву Божого? Чому не страхаються кари Божої і вічної смерті, а живуть так, наче Бог дав їм владу, гроші, здоров’я і розум для того, щоб вічно грішити на цій землі? Нові Іродіади сплітають старі сіті, «знову танцюють і знову шукають голову Іоана».

Це відбувається тому, що таким людям здається, що їм не потрібний Бог. Мета їхнього життя полягає в тому щоб все більше і більше задовольнити свої матеріальні потреби і похоті, покладаючи всі свої надії на власні багатства. Життя для них здається безкінечним поприщем. Чого достойні такі люди, як не жалості? Вони йдуть не до Христа, вони йдуть шляхом Іродіяди усе далі від вічного світла, туди, де все спотворюється, чорніє, стає подібним до першого винахідника наклепів, лукавства і вбивства. Сьогодні вони царі, а завтра – раби вічної муки.

Люди, котрі служать не Богові, а ворогу Божому та гріху, які безстрашно порушують заповіді Божі, – ці люди часто в цьому світі мають гроші, силу та владу і, здається, повну свободу коїти своє зло. І що ми бачимо скрізь: начебто перемагає несправедливість. Безбожна цариця вимагає смерті праведника – і святкує перемогу. Заздрісні фарисеї домагаються боговбивства – і торжествують, бачачи, муки розіп’ятого Христа. Нечестиві імператори закатовують беззахисних мучеників. І зараз жорстокі можновладці купаються в розкошах, здобутих ціною крові й неповинних сліз, продають ворогам свій народ, топчуть усе святе, що ще залишилось на цій стражденній землі.

Чому так відбувається? Чому Господь в усі часи дозволяв і дозволяє служителям сатани отримувати перемогу?

А тому, дорогі браття й сестри, що насправді це не є перемогою.

У слові Божому написано, що Господь береже праведників, як зіницю Свого ока. Хто до вас доторкнется, той доторкнется до зіниці ока, – говорить Господь через пророка Захарію. І зненавидять вас за ім’я Моє і декого з вас умертвлять, але й волос з голови вашої не пропаде (Лк.21.17).

Отже, не жахаймось і не страхаймось! Терпінням вашим спасайте душі ваші! (Лк. 21, 19). Якими б могутніми не були наші кривдники, не бентежмося їхніми наклепами, підступами, жорстокістю, безбожністю та злочинством. Ті, хто нас ображає, – ображає свого Суддю. Ті, хто до нас торкаються, – торкаються довогню, що все поїдає.

На короткий час страждання безвинних – і навіки їх слава й життя. На короткий час перемога беззаконників – навіки їм ганьба і мука. Не біймося, якщо й усі сили пекла повстануть на нас, – тим більшою буде спорідненість з Господом нашим Ісусом Христом.

На цій грішній землі, на якій панує князь світу цього – ворог Божий, де все тимчасове і смертне, ми всі мусимо померти. Усе тут минає – і радості, і горе. Сьогодні сходиш у могилу ти, а завтра сходить у могилу твій мучитель. І тільки тоді настає справжнє життя, що ніколи не кінчається: для тебе, праведнику, – вічна радість, а для твого мучителя – вічне горе.

Народе обраний, народе Христовий, праведники всієї землі, всі вірні Христовим заповідям – до вас звертаюся я цього дня! Святкуйте свою перемогу, бо ви вирвалися з-під влади тління і смерті! Істинні слова: сіється в безчесті, встає у славі; сіється в немочі, встає в силі. (1 Кор. 15, 43) І: ті, що сіяли зі сльозами пожнуть з радістю (Пс.125,5). Отже, не бійтеся тих, хто вбиває тіло, і більше нічого не може зробити (Мф.10,28). Біймося тільки свого гріха, своєї нелюбові, непрощення, гніву, запеклості, злопам’ятства – цього біймося, із цим борімся всіма силами своєї душі й розуму. Бо гріхом ми з’єднуємося з нашими ворогами і ворогами Божими, зі всіма служителями зла, із ними матимемо у вічності одне місце – те місце, де немає Бога, тому що Бог є тільки добро, тільки світло і тільки любов. Де немає любові, там не має Бога.

Дорогі браття і сестри! Задумаймось сьогодні: кому ми служимо? Зазирнімо собі в серце і роздивімося, чи немає в ньому неприязні до людини, бажання помсти, гніву, осуду, непрощення? Згадаймо, чи не робилися ми суддями один одному, чи не образили ближнього своїми підозрами, звинуваченнями, гнівом? Не дивімося в цей день навколо, як це властиво людині, не шукаймо гріха у ближньому своєму, а подивімося лише у своє серце. Подивімся, щоб побачити: що там є? Чи там пристрасті і гріх, чи аромат Христового всепрощенняя й любові та молитва за своїх розпинателів. Подивімся – смерть у нашому серці чи вічне життя.

Меч Господній занесений над усіма нами, над усім людством. Вже й сокира біля кореня дерева лежить (Мф. 3,10). Час нашої кончини близький і несподіваний для нас. Поспішімо звільнитися від погибелі у вогні вічному. Всяке дерево, що не приносить доброго плоду, зрубують і кидають у вогонь(Мф. 3,10).

Застиглі уста мертвої Глави найбільшого пророка, вбитого, але непереможного і вічно живого, віщають сьогодні голосно на весь світ: Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне (Мф.3,2). Наблизилося Царство вічності до кожного з нас. Омиймо свої поранені гріхом серця сльозами покаяння, припадім до Того, хто є Любов’ю і Світлом без темряви, і тоді волос з голови нашої не пропаде, тоді станемо зінницею ока Божого і тоді вічно святкуватимемо перемогу в Царстві нескінченної радості й неосяжної краси разом з Пречистою Дівою Богородицею, зі святим пророком Предтечею і Хрестителем Господнім Іоаном і з усіма святими навіки.
Прес-служба собору

Логін
Пароль
» Презентація 3-х томів книги Великий Скит у Карпатах
» Храм Різдва Пресвятої Богородиці зустрів своїх 16 літ
» НЕ СТИДАЙМОСЯ ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО - НАКЛАДАЙМО ЙОГО НА С ...
» Храмове свято в Українському Афоні – Манявському скиті
» Воздвиження Чесного Хреста Господнього
» Покрови Пресвятої Богородиці

Калуш 2015